Filtre

Sterge toate filtrele

Dupa Brand

Abonare newsletter

Urmareste-ne pe

Facebook Twitter Blog


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

AV. Fairey Fulmar Mk.I/II

SMER
Cod produs: SMER876

Pret: 30.54 Lei € 6.57 | $ 7.75

Disponibilitate: La comanda

Descriere

 876 – Fairey Fulmar Mk.I/II, scara 1:72

Mini-machetă din plastic, dimensiuni produs asamblat: 17 cm x 19.6 cm. Cutia conține piesele necesare pentru construcția unui model la scara menționată. Lipiciul și vopseaua nu sunt incluse. Producătorul recomandă vopsele HUMBROL, codurile de culoare necesare fiind specificate pe ambalaj, dar se pot utiliza și alte mărci cu succes. Se poate folosi orice lipici recomandat pentru plastic.
 

Scurt istoric
La jumătatea anilor treizeci, când forțele aeriene britanice au primit primele versiuni Spitfire și Hurricane, FAA (Forțele aeriene ale marinei – flora aeriană) a solicitat avioane similare pentru portavioanele proprii. Nu era posibilă adaptarea avioanelor de luptă cu un loc în acest scop pentru că a fost adoptat un principiu general la momentul acela, conform căruia un avion de luptă trebuie să aibă două locuri. Amiralitatea a plasat o comandă pentru o linie de acest fel cu renumita companie Fairey, în 1937.
Proiectantul șef de la Fairey, Marcelle Lobelle și-a bazat noul model pe două prototipuri P. 4/34 care au fost o versiune modificată și mai ușoară a bombardierului Battle ușor. Prototipul lui Fulmar a decolat la timp destul de îndelungat de la plasarea comenzii. S-a întâmplat în 4 ianuarie 1940. Primele avioane fabricate în serie, Mk I cu motor Rolls Royce Merlin VIII au fost livrate escadrilei 806 pe portavionul HMS Illustrious în luna iunie a aceluiași an. Alte 20 de escadrile au primit acest tip de avioane până în 1944. Operau mai ales în Mediterana unde puteau lupta împotriva forțelor aeriene italiene. Când Luftwaffe s-a alăturat luptelor în această zonă, capacitatea de manevră a modelului Fairey nu putea face față vitezei mari a avioanelor inamice. Pentru a îmbunătăți performanța aparatului, Fairey a fost dotat cu un motor mai puternic, Rolls Royce Merlin 30. Astfel a apărut versiunea Mk. II. Această versiune – pe lângă alte modificări mai puțin evidente – se deosebea printr-un radiator mai mare sub partea din față a fuselajului și răcitoarele de ulei de pe laterale.
Pe lângă convoaiele de escortă din Mediterana și misiunile de recunoaștere peste câmpurile de luptă din Africa și Orientul Apropiat, modelele Fulmar au fost folosite la urmărirea vasului de luptă Bismark. Ulterior au protejat convoaie în drum spre Murmansk între anii 1943 – 1944. AU luptat împotriva japonezilor când escadrilele 803 și 806 au fost trimise în Ceylon, în Februarie 1942. Au fost folosite pe catapultele vaselor comerciale modificate de tip CAM pentru a proteja convoaiele.
În jur de 100 de aparate Fulmar Mk II au fost dotate cu radare și au fost transformate în avioane de noapte.
Producerea aparatelor Fulmar a încetat în februarie 1943. Acestea au fost înlocuite de avioane mai puternice și au fost folosite la instructaje la sfârșitul războiului. Au fost produse în total 250 aparate Fulmar Mk. I și 350 Mk. II.
Descriere tehnică
Fairey Fulmar a fost un avion de luptă cu două locuri, ale căror suprafețe de control erau acoperite cu pânză. Avioanele proiectate a servi pe portavioane au fost dotate cu aripi pliabile, ancoră și posibilități de catapultare. Aparatul are tren retractabil și o roată la coadă.
Motor
Motor Rolls-Royce Merlin VIII în 12 cilindri în V de 805 kW (1080 cp) la modelele Mk. I sau Rolls Royce Merlin 30 la Mk II, care acționau o elice VP Rotol cu trei palete.
Dimensiuni
Anvergură: 14,14 m
Lungime: 12,27 m
Înălțime: 3,25 m
Suprafață de ridicare: 31,8 mp
Greutate
Greutatea la aterizare: 3924 kg
Greutatea la decolare: 4853 kg
Performanțe (în paranteze, versiunea Mk II)
Viteza maximă la 2700 m: 398 (435) km/h
Plafon: 6555 (8296) m
Rezistență: 4 ore ( 5,5 ore cu un rezervor suplimentar de 227 litri)

Varsta recomandata: peste 8 ani

Avertisment: Avertisment: Atenție! Conține piese mici. Interzis copiilor sub 3 ani! Recomandat copiilor cu vârsta peste 8 ani.